“Hello Holland!!”

Op het station in Chiang Mai had ik geen idee waar ik naartoe zou moeten gaan, ik had mijn research de avond ervoor gedaan over bezienswaardigheden maar geen idee hoe of wat. In de aankomsthal stonden de tuktuk- en taxichauffeurs als te popelen om me naar welke bestemming dan ook te brengen. Lastig als je geen idee hebt waar dat dan is.

Vanuit het station ben ik eerst maar even de 7eleven ingelopen om een nieuwe waterfles te kopen, toevallig kwam ik binnen de kerel uit zweden tegen waar ik mee in de coupe had gelegen en het leek ons verstandig een tuktuk te delen. Hij had al wel een hotel geboekt wat volgens hem dicht bij het centrum was. Voor 100Baht bracht een chauffeur ons naar het hotel van de zweed, waar ik de prijs van 25 euro per nacht net te hoog vond om ook een kamer te boeken. Zijn hotel bevond zich in een soort steegje, waarbij ik op de weg richting een grotere straat nog 4 hostels/hotels tegenkwam waarbij de kamerprijs buiten mijn budget lag.

In de aanliggende grote straat heb ik even staan kijken op booking.com maar ook hiervan werd ik weinig wijzer waardoor ik besloot maar gewoon aan te lopen en te zien wat er zou gebeuren. Na een goede 300meter kwam ik langs een barretje wat ook een bord met guesthouse buiten had hangen. Toen ik een van de personeelsleden aansprak mocht ik boven wel even op de kamer kijken of ik het iets vond. Boven stonden 6 grote stapelbedden van bamboe, niet luxe maar het voldeed aan mijn verwachting. Toen ik beneden vroeg wat een bed koste was ik aangenaam verrast met de 140 Baht (3,50) die het slechts koste. Het mag duidelijk zijn dat ik meteen een fijn bed heb gekozen en mijn spullen heb geïnstalleerd.Chiang Mai14

Na mezelf wat te hebben opgefrist ben ik begonnen aan mijn verkenningsronde van de stad.De gehele middag heb ik rondgelopen door de oude stad van chiang mai waarbij ik meerdere tempels en winkeltjes heb bekeken. Chiang mai is na Bangkok de grootste stad van Thailand maar lijkt in niks op de hoofdstad.

In Chiang Mai is de sfeer veel relaxter, minder druk op straat, minder warm en de Thaise bewoners schreeuwen veel minder om je aandacht en geld.

Aan het eind van de middag ben ik even terug gegaan naar mijn hostel om lekker op het dakterras te liggen. In het hostel was het die dag rustig, op mijn kamer waren slechts 2 bedden bezet. Tegen een uur of vijf in de middag vond ik dat ik na anderhalve week reizen nu eindelijk wel een Thaise massage verdient had. Bij een van de tempels werden er massages aangeboden voor 150 Baht (3,75) wat ik er natuurlijk heel graag voor over had. Na een uurtje, enigszins gebroken na de massage en de nacht met weinig slaap in de trein heb ik mezelf teruggetrokken in mijn bed met een filmpje wat ik eerder had gedownload (PAN – best een aanrader!).

Chiang Mai60Op vrijdag ochtend heb ik allereerst een klein rondje gelopen door de stad en heb ik een ontbijtje gescoord. Terwijl ik rustig in een parkje mijn tosti heb gegeten heb ik gezocht op internet naar een geschikte garage om een scooter te huren. Een half uurtje later stond ik bij Mister Mechanic, waarvan ik voor 250 Baht een scootertje heb gehuurd met een verzekering erbij. Na 60baht benzine zat de tank vol ( een liter kost 22baht = 55cent) en kon ik op weg.

Eerder had ik al uitgezocht dat ik graag Don Suthep wilde bezoeken, dit is een Tempel op een berg net buiten de stad van waaruit je een super uitzicht zou moeten hebben. Via de navigatie op mijn telefoon kwam ik al snel op de route de bergen in uit. Tijdens de weg naar boven heb ik genoten van de wind, het uitzicht en de lekkere bochten die de weg onder me maakten. Na een klein uurtje was ik bij deChiang Mai33 tempel waar ik naar binnen ben gegaan om deze te bezichtigen. Dat je vanaf de tempel een super uitzicht ov
er de stad had was niet gelogen, Wauw wat kon je hier ver weg kijken! Echter was de tempel ook zeer druk waardoor ik er na een half uurtje wel weer een beetje klaar mee was.

De volgende bezienswaardigheid op mijn lijstje was minder cultureel maar had meer de Fun Factor. De Grand Canyon van Chiang Mai is een zand afgraving met stijlen randen waar men vanaf kan springen in het water. De weg naar beneden met de scooter was net zo heerlijk als omhoog, waarna ik na dwars door de stad te zijn gereden uiteindelijk bij de Canyon uit ben gekomen.

Bij de ingang van de Canyon ben ik in gesprek geraakt met Wouter en Patrick, twee kerels uit Rotterdam die elkaar 2 dagen eerder in Bangkok waren tegengekomen en hadden besloten naar Chiang Mai te rijden. De rest van de middag heb ik met deze heren doorgebracht al pratend, zwemmend en springend van de rand hebben we een hele gezellige middag gehad. Uiteindelijk hebben we nummers uitgewisseld om in de avond een biertje te gaan drinken.

 

DCIM100GOPRO

Aan het begin van de avond ben ik op mijn gemakje naar het hostel van de heren gewandeld waar we een biertje hebben gedronken en waarvan uit we zijn vertrokken om een hapje te eten. Het eten was met wat rijst, varkensvlees en een eitje niet heel uitgebreid maar het smaakten wel super. Na het eten wisten we niet goed wat we zouden gaan doen, waarbij we na het zien van een poster hebben besloten naar het thaiboksen te gaan. Voor 400Baht werden we met de TukTuk naar het boksen gebracht en mochten we naar binnen.

Op de vrijdag dat wij aanwezig waren zouden er 7 gevechten plaatsvinden. Om 21uur zou het beginnen en we waren net op tijd om het allemaal mee te maken. Allereerst werd er op een scherm de historie van het thaiboksen uit de doeken gedaan. Waarna om half 10 de show begon.

Chiang Mai93Het licht ging deels uit en als eerste verschenen er twee jongetjes van een jaar of 8 in de ring die helemaal als bokser waren aangekleed. We verwachten een show zoals het in Nederland ook gaat waarbij de kindjes de volwassenen begeleiden voor de wedstrijd. In Thailand werkt het net iets anders… hier kwamen we achter toen de jongetjes in de volgende 5 rondjes op elkaar insloegen en schopten alsof hun leven er van af hing. Shocking!

Uiteindelijk bestond het Thai boksen dus uit slechts een fatsoenlijk gevecht waarbij de rest werd opgevuld met jongens en meisjes in steeds oplopende leeftijden. Niet echt waar we voor gekomen waren natuurlijk. En na de tweede wedstrijd zijn we eigenlijk de interesse voor de ring verloren en hebben we gezellig zitten praten.

Rond 23uur was het wel welletjes en wilden wouter graag naar een plein toe waar alle backpackers volgens hem naar toe gingen om te stappen. Echter had hij geen idee waar het precies was waardoor we op goed geluk zijn aangelopen Chiang Mai100naar wat ons een logische richting leek. 20 minuten later hebben we toch maar een tuktuk chauffeur verzocht ons voor 50 baht naar een partyplace but NO BoomBoom te brengen. En 5 minuten later stonden we op het plein waar inderdaad alle backpackers ondertussen dronken leken te zijn. Aan een smalle straat waren alleen maar kroegen gevestigd die alle soorten muziek van hardrock tot dance leken te draaien waar overal een menigte half buiten stond te dansen en te drinken. Na ons eerste Bacotje kwam ook bij ons de sfeer er wel lekker in en liepen we om 12 uur richting een ander tentje waar het net wat drukker was voor de deur.

Iedereen leek op ongeveer hetzelfde moment naar het midden van het plein te lopen, waarna achter de menigte de roldeuren van de kroegen werden dichtgedaan. Na een vraag aan een engels meisje wat in de buurt stond bleek dat het stappen in chiang mai altijd maar tot 24uur duurt en dat dan alles dicht gaat. Dat was best even shit nu we net een beetje zin hadden om te stappen. Het engelse meisje waar ik mee in gesprek was wist echter ook geen andere plek en moest door om haar vriendin te zoeken. Na nog 3 minuten op het plein zijn we toen maar naar de straat gelopen om te oriënteren waar we ons bevonden en terug naar de hostels te gaan.

Bij de straat werd er vanachter uit een gedeelde Taxi hard: ‘’HELLOO HOLLAND!!’’ geroepen. Vanuit de klep kwam de hand van het engelse meisje omhoog wat onze richting in zwaaiden. De taxi begon echter al te rijden waardoor we snel moesten zijn. Na een klein sprintje, een sprongetje, even vasthouden en wat klimwerk wat eruit moet hebben gezien alsof we dat vaker hadden gedaan zaten we iets later ook alle drie achter in de taxi. Door het gebrek aan ruimte kwam er een meisje wat Caitlyn heten op mijn schoot zitten. Caitlin was de vriendin van het meisje wat ik eerder had gesproken en de meisjes bleken niet uit Engeland maar uit Australië te komen, kijk zo ontmoet je nog eens mensen…

Niet meer als 800 meter verder stopten de taxi en werd er van ons verwacht dat we uitstapten, wat we dan maar deden. Op dat moment stonden we weer voor een dichte kroeg. Er stopten meer taxi’s en tuktuks en blijkbaar hadden er verschillende mensen gehoopt dat deze kroeg nog wel open zou zijn geweest. Dit mocht echter niet zo zijn, waardoor we besloten maar even naar de 7eleven te gaan voor een tosti en dan toch door te gaan naar de hostels.

In de 7eleven raakten Patrick met een Nederlands meisje aan de praat toen we op onze tosti’s stonden te wachten. Niet echt mijn type persoon waardoor ik met mijn tosti naar buiten ben gelopen richting het water. Op het bankje bij het water kwam ik de twee Australische meisjes van een paar minuten eerder weer tegen waar ik mee heb zitten praten. Ook zei waren van plan om naar Pai te gaan, waardoor we de avond, na nog een tijd te hebben zitten kletsen afsloten met een: ‘’see you in pai’’.Chiang Mai114

De volgende ochtend hadden Patrick en Wouter een trekking geboekt en moest ik mijn scooter terug gaan brengen naar het verhuurbedrijf. Op de weg naar het verhuurbedrijf zag ik in het voorbijrijden een bekende lopen. En toen ik stopten bleek het inderdaad iemand te zijn die ik eerder had ontmoet. Langs de weg liep Luuk, die nog in Ko chang was gebleven toen ik 4 dagen eerder vertrok. Naast hem liep een Nederlands meisje wat Julia heten en wie hij had ontmoet in de nachttrein naar Chiang Mai. Nadat ze hadden uitgelegd waar ze sliepen ben ik door gereden om mijn scooter terug te brengen.

Op de terugweg richting mijn hostel kwam ik het duo weer tegen, en omdat ik toch weinig beters te doen had ben ik een stukje met hun meegelopen naar hun hostel. In de middag ben ik terug gelopen richting mijn hostel en heb ik nog een aantal tempels in de stad bekeken.

Tegen de avond ben ik richting het hostel van Lucas en Julia gelopen waar zei aan een tafel buiten zaten. Al snel nadat ik was gaan zitten kwam er een jongen bij zitten die een stok kaarten bij zich had en verschillende kaarttrucs kenden. Tot vervelends toe bleef Micha uit Zwitserland op verschillende manieren onze gekozen kaarten uit zijn stapel tevoorschijn toveren. Na een half uurtje was het tijd om te gaan eten en ook een chinees meisje sloot aan, en met het totale gezelschap zijn we gaan eten bij de north gate waar ik een dag eerder ook was geweest. Tijdens het eten heb ik voornamelijk met Micha zitten praten over zijn stad Chur en het skiën in de verschillende skigebieden die er in de omgeving te vinden zijn.

Chiang Mai119Rond negen uur was iedereen uitgegeten en bestonden er binnen het groepje andere voorkeuren om de avond in te vullen. Micha ging terug naar het hostel, de chinees (waarvan ik geen idee heb hoe ze heet) en Luuk waren van plan een avond markt te bezoeken. Julia en ikzelf waren meer in voor een biertje waardoor we samen naar het pleintje zijn gelopen om daar wat te drinken. De tijd die avond vloog voorbij en al snel was het weer middernacht waarbij iedereen de straat op werd gestuurd en de luiken van de kroegen dicht gingen. Hierna zijn we terug gegaan naar het hostel waar we de avond waren gestart, waar Luuk en de chinees nog wakker waren en zaten te praten. Na nog een biertje was het echter weer tijd om te gaan slapen.

Zondag ochtend had ik toen ik wakker werd een berichtje van Luuk of ik zin had om mee te gaan naar de grandcanyon. In de omgeving had ik weinig meer om te willen bezichtigen waardoor een middagje aan het water totaal geen slecht idee leek. Zo gezegd zo gedaan en rond 12uur was ik met Luuk, Micha en Julia op onze gehuurde scooters onderweg naar de Grandcanyon.

Halverwege de middag bleven Micha en Julia bij de Canyon terwijl Luuk en ikzelf wat gingen scooter rijden. Een route of doel was ons niet bekend waardoor we uiteindelijk een bijzonder mooie tocht door de bergen hebben gemaakt.

Op zondag avond worden alle straten rond mijn hostel afgesloten omdat er vanaf 16uur smiddags een grote markt word georganiseerd. Hierdoor werd het enigszins moeilijk om mijn scooter terug bij mijn hostel te krijgen, iets wat uiteindelijk wel is gelukt door met de scooter aan de hand naar mijn hostel te lopen.

De laatste avond in Chiang Mai heb ik mij geamuseerd door over de markt te lopen en niet te laat weer terug te gaan naar mijn hostel om nog even met het thuisfront te facetimen.

Vandaag is het maandag de 14de en momenteel zit ik samen met Wouter en Patrick in de bus naar Pai. Ik had deze tocht graag met de scooter willen maken maar het verhuurbedrijf waar ik een scooter had willen huren had helaas vandaag geen scooter vrij. Het mooie van dit bedrijf was het fijt dat ze twee verhuurlocaties hebben, een in Pai en een in Chiang Mai. Een service die ze bieden bij het huren van een scooter is de transport van je backpack van de ene naar de andere stad zodat je zonder de ballast de 135km zelf kan rijden.

Over 2 uur ongeveer zullen we aankomen bij ons hostel in Pai, benieuwd wat dit bergdorp mij gaat brengen…